Voksenfnidder

Tandfeen, påskeharen, julemanden og en voksen

Efterhånden har jeg måtte indse, at min idé om “voksne” eksisterer på lige fod med tandfeen, påskeharen, julemanden og resten af det slæng. Der står ingen dværg med en guldkrukke for enden af regnbuen, og voksne er ikke altvidende fornuftige supermennesker. De er bare mennesker som i mange tilfælde er ukoordinerede og utjekkede.

På en arbejdsplads kan de sågar være udspekulerede. I hvert fald når de kommer på ord som eksempelvis “organisationspolitik” til at dække over manglende evne til at se ud over egen næsetip og til at kalde en spade for en spade. Eller fnidder for fnidder.

Voksne mennesker har flere ting end børn at fnidre over og fnidrer tilsvarende mere. Årsagerne og temaerne minder meget om hinanden: det kan være alt lige fra bagtaleri til jalousi til ansvarsfralæggelse til grådighed og selvoptimering.

Figur. Børnefnidder^2 = Voksenfnidder

Forskellen er bare, at børnefnidder for det meste er ganske harmløst, mens effekten af voksenfnidder kan være signifikant. Mange voksne har nemlig ansvar for andre voksnes trivsel, fremtidsmuligheder, økonomiske råderum osv. De har magt. Alt det hører med i voksenpakken, men fornuft gør ikke nødvendigvis. Og magt uden fornuft bliver hurtigt en rigtig træls cocktail. Lidt som gin & tonic uden tonic. 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s